Skriv ut

Stekguide


Börja i god tid med att låta köttet bli rumstempererat. Tag fram smör och gärna en neutral rapsolja en stund innan det är dags att steka köttet, och för- bered måltidens övriga moment under tiden.

Dags för stekning! Vi rekommenderar att du steker din biff i lika delar olja och smör. Smöret hjälper till att karamellisera fettet och oljan ser till att biffen inte bränns fast i pannan. Tag hellre lite för mycket än lite för lite, och låt smöret ”prata” klart innan du lägger i köttet. Stek biffen på stark värme enligt nedanstående stekguide.

RARE
2 minuter på var sida
Innertemperatur 30 – 51º C
MEDIUM RARE
3-4 minuter på var sida
Innertemperatur 57 – 63º C
MEDIUM
4 minuter på var sida
Innertemperatur 63 – 68º C
WELL DONE
6 minuter på var sida
Innertemperatur 77+º C

ATT TÄNKA PÅ

Lägg aldrig i mer kött än som täcker max hälften av pannan, annars blir köttet mer kokt än stekt. Använd gärna köttermometer under stektiden för att nå ett exakt resultat. Den färdigstekta biffen ska vila under lock eller aluminiumfolie i 5-10 minuter innan du sätter gaffeln i den.